Szakmakóstoló hét a Mezőben


2020-08-01 22:26:45  | cikk: HuHa  | 


Szakmakóstoló hét a Mezőben főképe
A Kisalföldi Agrár Szakképzési Centrum Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium (Mező) közreműködésével rendezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyében a Szakmakóstoló hetet július 20-24. között. A program előkészítésében és lebonyolításában Fehér Zsófia, az intézmény igazgatóhelyettese és Scheller György pedagógus vett részt, munkájukat három pedagógus segítette.
-Közös célunk az volt, hogy a kistermelői élelmiszerelőállító szakmát részletesen bemutassuk, népszerűsítsük a pályaválasztás előtt álló általános iskolai tanulóknak. A szakmakóstoló nyári pályaorientációs hetet díjmentesen biztosítottuk az érdeklődők számára, a tanulók számára naponta többszöri étkezést is biztosítottunk. A pályaorientációs programra 20 fő jelentkezett Pápa és a pápai járás településeiről - tájékoztatott az igazgatóhelyettes.
Az iskolában és külső helyszíneken is jártak a diákok (Az iskolától kapott felvétel)

A kamara és az intézmény egyaránt fontosnak tartja, hogy a kistermelői élelmiszerelőállító szakmát megismerjék a fiatalok és a szakképzésről kialakított tévhiteket eloszlassák.
-El kell érnünk, hogy amikor egy fiatal ezzel a szakmával közelebbről is megismerkedik, lehetőséget és kihívást lásson benne: lehetőséget egy teljesebb életre és szellemi kihívást, amit ez a szakma jelenthet számára. Színes programelemek bemutatása révén igyekeztünk, minél jobban megmutatni és megszerettetni a fent említett szakmát a diákokkal - magyarázta Fehér Zsófia.
A diákok érdeklődéssel vettek részt a programban (Az iskolától kapott felvétel)

A naponta 8-16 óráig tartó programon a pályaválasztás előtt álló fiatalok az iskola megismerésén túl számos helyszínen jártak, így a pápai Tansütő Kft-ben, a Ricsi Cukrászdában, a Bőhm Lovasudvarban, a tapolcafői SZita pékségben és a Szikvízüzemben, valamint Csetényben egy családi gazdaságában, a méltán világhírű pálinkafőzdében, de megtekintették a bakonybéli monostor fűszerkertjét is. Az egyes helyszíneken betekinthettek az üzemekben folyó munkafolyamatokba, megismerhették a különböző technológiákat és beszélgethettek az ott dolgozó munkatársakkal is.
A diákok a sütőipari tanműhelyben megismerték a sütőipari eszközöket, berendezéseket, a gépek működését, a műhelymunka során pedig pogácsát és linzert készítettek, melyet nagy lelkesedéssel formáztak, szaggattak, töltöttek. Az iskola élelmiszerlaborjában az alapvető laboratóriumi eszközöket, a mértékegységváltás eszközeinek használatát, az élesztő gyakorlati jelentőségét ismerték meg, az élelmiszerműhelyben sajtkészítés és tejtermék előállítás rejtelmeibe tekinthettek be, de tanultak a zöldség és gyümölcs tartósítási eljárásokról, a friss és tartósított élelmiszerek felhasználási lehetőségeiről is.
Sok szakmai érdekességet tartogatott az egyhetes program (Az iskolától kapott felvétel)

A cukrászüzemben is sok érdekességet láttak a fiatalok és saját kezűleg készíthettek, díszíthettek csokoládét, a Tansütőben kipróbálhatták a kiflisodrást és a kalácsfonást is. A tangazdaságban a baromfi- és juhtartás lehetőségeibe kaptak betekintést, a Bőhm Lovasudvarban pedig a lótartás módszereit mutatták be számukra. Az üzem és gazdaságlátogatásokon az iskolában megtanultakat elevenítették fel és szinte mindenütt gyakorlati feladatok segítségével is barátkozhattak az egyes munkafolyamatokkal. Az egyhetes programot csetényi és bakonybéli kirándulás tette még színesebbé, de ezek is számos szakmai érdekességet kínáltak a szakmakóstoló hét résztvevőinek.

Fehér Zsófia úgy látja, sikerült érdekes, változatos és sok információt nyújtó programot összeállítaniuk a fiatalok számára, de jutott idő szórakozásra is, a gyermekek pedig életre szóló élményekkel gazdagodtak. Az igazgatóhelyettes bízik abban, hogy a pályaválasztáskor a diákok többsége a pápai iskolát választja majd továbbtanulás céljából.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-08-10 12:48:17

Ma marják, holnap aszfaltozzák a Somlai úti csomópontot


ajánlott cikk főképe

2020-05-14 15:08:50

MOB elnöki látogatás az épülő atlétikai központnál (frissítve)


ajánlott cikk főképe

2020-04-30 10:09:20

Folytatódik az arcmaszkok osztása


ajánlott cikk főképe

2020-06-22 17:21:31

Újraindult az egészségügyi alapellátás - Továbbra is szükséges a telefonos konzultáció