Átadták a Külső-Várkerti Futópályát


2020-07-04 12:35:22  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Átadták a Külső-Várkerti Futópályát főképe
Pápa Város Önkormányzata és a Pápai Futók csoportja július 4-én avatta fel a város legújabb sportlétesítményét, a Külső-Várkerti Futópályát, mely az Országos Futópálya-építési Program keretében épült meg.

Pápa Város Önkormányzata 2019-ben sikeres pályázatot nyújtott be az Országos Futópálya-építési Program felhívására egy kilométernél hosszabb természeti környezetben kialakított futópálya építésre. A program a pálya kialakítási költségeinek 50 százalékát biztosította, ez 46.280.000 forint támogatást jelentett. Az önkormányzat ugyanilyen mértékű önrészt vállalt a beruházás megvalósításához, melyet néhány kisebb kiegészítő elemmel egészített ki, így a projekt teljes költsége 96.106.142 forint lett. A munkálatok ez év április közepén kezdődtek meg, július 4-én pedig hivatalosan is birtokba vehették a létesítményt a sportolni vágyók.

A beruházás keretében 1030 méter hosszú, 1,2 méter széles futókör épült a Vajda Péter lakótelep mögötti zöldövezetben, mely hamarosan további szabadidős és sportcélú beruházások helyszíne is lesz. A pálya két futókört tartalmaz: a nagykör hossza 978 méter, a kiskör hossza 656 méter. Az építés során a szegéllyel határolt nyomvonalat geotextíliával fedték be, erre került a 27 centiméter vastagságú durva- és finom murva réteg, melyet 6,5 cm vastagságú, kétrétegű aszfalt zár le. A pályatestet kétrétegű gumiburkolat fedi, mely a Nemzetközi Atlétikai Szövetség előírásainak megfelelő kopásállóságú, továbbá ellenáll a napsugárzás és a UV károsító hatásainak.

Az avatón a Pápai Futók csoportjának tagjai Legyen a futás ünnep! feliratú trikóban vettek részt, ezzel is jelezve, hogy számukra ünnep a pálya elkészülte. A pályaátadón jelen volt Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere.

A kormánybiztos az átadón hangsúlyozta, az egészséges és aktív életmódnak általános mintává kell válnia Magyarországon, teljes életmódváltásra van szükség, ahhoz pedig, hogy ezt elérjük, ilyen futópályákra, ilyen lehetőségekre van szükség. Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda ezért írt ki 50 százalék támogatású pályázatot a városok számára futókörök építésére. A kormánybiztos gratulált Pápa városának a pályázaton való sikeres szereplésért és a futókör megépítésért, úgy fogalmazott, az ország egyik legszebb futópályája készült el. Révész Máriusz arról is szólt, a kutatások szerint, aki hetente két és fél órát mozog, annak a várható élettartama négy évvel meghosszabbodik. Ha a pápai pályát kétszázan használják, az a városnak nyolcszáz évet jelent. Hozzátette, tizenhét futókör épül az országos programban, emellett huszonnyolc bringapark és tíz görpark felépítését támogatták, ez pedig több tízezer évet jelent a magyaroknak. A kormánybiztos reményét fejezte ki, hogy minél több pápai fogja rendszeresen használni a létesítményt.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében arról szólt, ma már a pápaiak körében a legnépszerűbb sport a futás. Emlékeztetett híres régi pápai atlétikaedzőkre - Varjas Zsigmondra és Kis Károlyra -, akik örömmel fogadták volna, ha ilyen pályája lett volna a városnak. Köszönetet mondott a kormánynak a pályázati lehetőségért és arra biztatta a pápaiakat, használják az új pályát minél többen, minél többször.

Dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere - aki maga is rendszeresen fut - beszédében köszönetet mondott a Pápai Futók csoportjának, akik nagy lelkesedéssel szervezték a pályaavatót. Megemlítette, a városnak ezen a részén a közeljövőben további fejlesztések zajlanak 600 millió forint értékben, így jövő év végére még szebbé, rendezettebbé válik a Külső-Várkert.

A köszöntőket követően Györkös Virág, a pápaiak BSI futónagykövete az alkalomra készített trikóval lepte meg a kormánybiztost, aki az országgyűlési képviselővel, a város polgármesterével és a futókkal közösen tette meg az első köröket az új pályán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-09-07 20:02:06

Folytatódik a vízvezeték-csere a Dózsa utcában


ajánlott cikk főképe

2020-08-30 20:48:25

1 zárlat alá helyezés, 1 zárlat feloldás


ajánlott cikk főképe

2020-09-14 15:13:34

3,5 millió Ft támogatást nyert a Kékfestő Múzeum


ajánlott cikk főképe

2020-08-24 12:28:08

A Pápai Fidesz Csoport és a Fidelitas Pápai Csoportja is csatlakozik a Máltai Szeretetszolgálat tanszergyűjtési akciójához