Kétnapos nemzetközi kutyakiállítás Pápán


2020-06-20 21:24:02  | cikk: Babos Petra  | 


Kétnapos nemzetközi kutyakiállítás Pápán főképe
A koronavírus járvány miatt elrendelt karantén időszak feloldása után a hétvégén szervezte meg az Ebtenyésztők Pápai Egyesülete a kutyakiállítást. Két nap alatt két nemzetközi CACIB kutyakiállítás és két Special Show várja a kiállítókat. A programnak az Elekthermax Vasas SE sporttelepe ad otthont mindkét napon. Szombaton és vasárnap több mint 1100 kutyus lesz a ringekben.
Szombaton a Himnusz hangjait követően Unger Tamás alpolgármester köszöntőjében elmondta, a nemzetközi kutyakiállítás az első nagyrendezvény a városban a veszélyhelyzet elmúltát követően. Reményeit fejezte ki, hogy a kezdetben barátságtalan, kissé hűvös időjárás jobbra fordul, s sokan kilátogatnak a kétnapos programra.
A város nevében Unger Tamás alpolgármester köszöntötte a nemzetközi kutyakiállítás résztvevőit

-Budán egyszer volt csak kutyavásár, de Pápán már többször volt kutyakiállítás. Ezért köszönetemet fejezem ki a szervezőknek, hogy ezúttal egy nemzetközi rendezvényt szerveztek Pápára. Amikor Pápáról eszünkbe jut a kutyakiállítás, azt mondhatjuk, hogy Pápa egyre kutyásabb város. Ez a kutyakiállításnak mindenképpen köszönhető, hiszen egyre nagyobb, színesebb résztvevői körrel látogatnak el hozzánk az ország különböző részeiről és még külföldről is. Nagy örömükre egyre több pápai kutyatenyésztő is megméretteti magát. A városban egyre többen tartanak kutyát, kicsiket és nagyokat egyaránt, egyre többen szeretik az ebeket. A kutyatartók egyre jobban ki is fejezik azokat az igényeiket, amelyeket a kedvenceik számára szeretnének. A közelben épül egy atlétikai sportközpont, mellette egy kutyafuttató is, amelyet a helyi kutyatartók jelzésére építünk. Ha ez beválik, akkor a város különböző pontjain is fogunk kialakítani egyet-egyet, ahol a kutyákkal lehet szinte profi módon különböző játékszerekkel, akadályokon keresztül foglalkozni - tudtuk meg Unger Tamástól, aki jó versenyzést, kellemes időtöltést kívánt a résztvevőknek, s arra bíztatott mindenkit, hogy vigye Pápa jó hírét.
Az Ebtenyésztők Pápai Egyesületének kutyakiállításai mindíg népszerűek

Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége elnöke is köszöntötte a 2020-as újrakezdés jegyében a résztvevőket. Mint mondta, ebben az évben a pápai a második rendezvényük, mivel februárban kezdték meg a szezont, de a járvány közbe szólt, s nem tudták megszervezni a tervezett programokat. Köszönetet mondott a szervezőknek, hogy úgy döntöttek, hogy felvállalják az újrakezdés nehézségeit, s ezzel a lehetőséggel élve olyan nemzetközi kiállítást tudnak a hétvégére szervezni, ami 2500 bírálatot eredményez. Ez Pápán rekordszám.
-Nagy öröm, hogy külföldi kiállítók is érkeztek a rangos eseményre, Szlovákiából, Németországból, Csehországból és Ausztriából is egyaránt. Köszönet a bíróknak is, akik elvállalták ezt a nem könnyű feladatot, hiszen sok körben több mint száz kutya bírálata zajlik a mai és a holnapi napon is - emelte ki Korózs András.
A köszöntők és a szakmai bírók bemutatása után egyből el is kezdődtek a ringekben a fajtabírálatok. A rutinosabb, nyugodtabb ebek még szunyókáltak egyet a verseny előtt, de sok kedvencet a bírálat előtti percekben is fésültek, igazítottak a gazdáik. A szél és az időnként el-eleredő eső nehezítette ezt a munkát, de a gyakorlott kiállítóknak ez nem jelentett gondot. Az első ringben magyar fajták voltak, vagyis a komondor, a kuvasz, a mudi, a fehér puli, a fekete puli, a fakó és szürke puli és a pumi.
Edelénykerti Azúr és Pusztatenki Nemes kuvaszok a gazdáikkal

Bak Attila édesapjával, két kuvasszal és egy tacskóval érkezett a pápai versenyre Nógrád megyéből. Mint mondta, már nem először vettek részt Pápán versenyen. Nagyon elégedettek voltak a szervezéssel és a helyszínválasztással.
-A kuvasz egy ősi magyar fajta. A honfoglaló ősökkel jött be a Kárpát-medencébe. A II. világháború alatt a kihalás szélére sodródott, így nagyon kevés kutya maradt meg. Ebből indult az újratenyésztésük. A mi kutyáink Edelénykerti Azúr, 1 éves szuka, a kan Pusztatenki Nemes. Nagyon szeretjük a kuvaszainkat, elégedettek vagyunk velük. Jó házőrzők, ha a gazdájuk mellettük van, akkor beengedik a számukra idegent, ellenben, ha mi nem vagyunk ott, akkor nem. A gazda jelenlétében sosem támadnak, de ha ingerlik őket, akkor megvédik magukat, a gazdájukat, s persze a rájuk bízott tárgyakat - tudtuk meg a fiatalembertől.
Korózs András vezetőbíró elmondta, nagyon erős mezőnyt sikerült összehozni külföldi és hazai élmezőnnyel.
-Átrendeződött a fajtanépszerűség. A kis „fogyasztású” kutyák kerültek előtérbe, a kisétkű, a rövid szőrű, a kistestű ebek. Az, hogy kevés mozgásigényűek legyenek. Ne kelljen kozmetikushoz vinni. A társasági kutyák népszerűek, azon belül is a francia bulldog. Nagy öröm, hogy a két magyar vizsla fajta is népszerű a világ minden részén. A nagyon jó vadászkutya fajtából egy ideális családi kutya urbanizálódott az elmúlt pár évtizedben - tudtuk meg.
A verseny mellett kísérőprogramok is várták az érdeklődőket, volt agility bemutató, de birkaterelést is láthatott a közönség. A bírálatokat követően természetesen Best in show zárta a versenynapot, ahol a győztes egy angol szetter.
Pálocska Csenge Budapestről érkezett.
-Egy 15 hónapos orosz fekete terrierrel és a négy éves angol szetterrel értük el szép eredményt ma. Ezeket a fajtákat tenyésztjük, mivel apukám és anyukám ezt a két fajtát kedveli, de én is nagyon szeretem ezeket a fajtákat. Mindkét kutya családkutya, imádja a gyerekeket. A siker titka szerintem a szeretetben, a jó felkészültségben és az odafigyelésben rejlik - mesélte mosolyogva a boldog gazdi, aki elégedett a pápai kiállítással, mint mondta, nagyon várták már a karantén után, hogy végre jöhessenek az első kiállításra.
A Best in Show legszebbje egy angol szetter lett

A nemzetközi kutyakiállítás holnap folytatódik 10 órától. A fajtabírálatokat követően 14 órától hobbi kutya szépségversenyre várnak minden olyan hobbi, keverék, fajtatiszta kutyát, akik nem vettek részt a kiállításon, de mégis szeretnék megmutatni magukat a nagyközönség előtt is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-09-21 20:31:59

148-an karanténban


ajánlott cikk főképe

2020-08-17 17:06:22

Elhunyt az egyik koronavírusos idős beteg


ajánlott cikk főképe

2020-06-17 17:15:45

Megszűnt a látogatási tilalom a kórházban


ajánlott cikk főképe

2020-09-21 15:23:39

Kedden lezárják a Dózsa György-Aradi utcai csomópontot