Textil arcmaszkok készülnek Pápán


2020-03-24 18:37:28  | cikk: HuHa  | 


Textil arcmaszkok készülnek Pápán főképe
Több felajánlás érkezett már dr. Áldozó Tamás polgármesterhez az elmúlt napokban: gazdasági társaságok, magánszemélyek jelezték, hogy segítenének a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Az egyik segítséget kínáló egy pápai ruhaipari vállalkozás, melynek vezetője azt vállalta, hogy átállnak textil arcmaszkok gyártására. A városvezetőt ennek részleteiről kérdeztük.

Dr. Áldozó Tamás elmondta, ez a segítségnyújtás arról szól, hogy az önkormányzat kihasználja a cég rendelkezésre álló kapacitásait és textil arcmaszkokat varrat a társasággal.
-Ezek a legegyszerűbb maszkok, nem a védelmet nyújtó maszkok csoportjába tartoznak, meghatározott célcsoporthoz juttatjuk el őket, olyan személyekhez, akik számára a minimális védelem is megnyugtató lehet. Az elkészült maszkokat az Egyesített Szociális Intézmény veszi át és ők gondoskodnak a szétosztásáról is - tájékoztatott a polgármester. Hangsúlyozta, ezeknek a maszkoknak a felhasználhatósága, védelmi képessége kérdéses, az önkormányzat most első körben 10 ezer textil maszkot rendel a vállalkozástól, ennek költsége körülbelül 3 millió forint lesz.
-Az ügy további menete az lesz, hogy a költségvetést vélhetően én egy személyben, a rám ruházott hatáskörnél fogva módosítom, megteremtjük ennek a fedezetét a tartalék forrásainkból és ebből a fedezetből teljesíti a cég a megrendelést - közölte a városvezető. Dr. Áldozó Tamás azt is megemlítette, több más város is varrat hasonló maszkokat a polgárai számára, itt Pápán öröm, hogy helybéli cég készíti őket, hiszen ez hozzájárul néhány ember munkahelyének megőrzéséhez.
Egy pápai ruhaipari cég vállalta, hogy arcmaszkokat varr

A textilből varrt maszkokkal kapcsolatban Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI igazgatója hasonló véleményt fogalmazott meg, mint a városvezető. Ő már látta a prototípust, a gyártást vállaló cégvezetővel egyeztettek is a szükséges átalakításról, így olyanok készülnek, melyek jól takarják a szájat és az orrot, vagyis megakadályozzák, hogy a használó az arcát fogdossa. Kiemelte, egészséges embernek nem kell maszkot viselnie, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása szerint a betegek viseljenek sebészeti szájmaszkot, az egészségügyben dolgozók, akik légúti tünetekkel jelentkező betegeket látnak el, szintén sebészeti maszkot viselnek, a koronavírus gyanús és megbetegedett személyek ellátásában résztvevők pedig speciális szűrőosztályú maszkot kell, hogy hordjanak.

-Az tudott, hogy jelenleg boltokban, gyógyszertárakban nem kapható vagy csak korlátozottan a sebészeti szájmaszk és azt gondolom, hogy elsősorban az egészségügyben, szociális ellátásban dolgozók számára kell ezt biztosítani - közölte, hozzátéve, a textilből varrt szájmaszk azért lehet jó, mert, aki ezt használja nem nyúl az orrához, szájához, így segíti annak az ajánlásnak a betartását, hogy ne tapogassuk az arcunkat. Ez nem mentesít a gyakori és alapos kézmosás alól és főleg nem mentesít attól, hogy maradjanak otthon az emberek.
-Azt gondoltuk, hogy a textil szájmaszkokat az alapellátást igénybe vevő ellátottjaink között osztjuk szét, így a házi segítségnyújtást, étkeztetést igénylőknek és azoknak, akiket a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat most speciális feladatként segít, vagyis az otthon élő időseknek. A maszkok naponta moshatók, fertőtleníthetők, vasalhatók -ezt meg is kell tenni - , így többször is használhatók, de azt tudni kell, hogy nem védenek meg a vírustól, viszont minimális védelmet adnak a használók számára. Az említett célcsoportok számára 600 darab textil szájmaszkot terveznek szétosztani, a további mennyiséggel a városban élő időseket kívánják ellátni.
A gyártás megkezdődött

A textil szájmaszk varrását vállaló cég vezetőjétől azt az információt kaptuk, egyelőre a készletében lévő textil felhasználásával indul a gyártás, a prototípus elkészítése és jóváhagyása után már megkezdték a szabást és a maszkok varrását is, így várhatóan az első néhány száz darabot legkésőbb jövő hétfőre leszállítják az ESZI-nek. Ugyanakkor azt is elmondta, ekkora mennyiséghez anyagbeszerzésre lesz szükség, a piacon viszont a maszknak használható textilből már most hiány mutatkozik, arról nem beszélve, hogy az eddig 400 Ft/méter áron beszerezhető vásznakat már kétszer annyiért kínálják. Az ország legkülönbözőbb cégeitől próbál alapanyagot vásárolni, s folyamatosan varrni a kért mennyiségű arcmaszkot. Tervei szerint néhány naponta újabb és újabb mennyiséget ad át az ESZI-nek.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-27 22:25:23

Meglepetés koncertek Pápán


ajánlott cikk főképe

2020-07-04 23:46:53

Az önkéntesség jegyében zajlott a máltais tábor


ajánlott cikk főképe

2020-08-24 18:04:45

27 fertőzött, 75 karantén - friss adatok a járványhelyzetről


ajánlott cikk főképe

2020-09-12 20:10:07

200 fát ültetnek