Családi fotóalbum - Buváriné Véghelyi Margit


2019-06-09 22:13:54  | cikk: ha  | 


Családi fotóalbum - Buváriné Véghelyi Margit főképe

Huszadik rendezvényével folytatódott a Jókai Mór Városi Könyvtár Pápai Családi Fotóalbumok című sorozata. Ezúttal Buváriné Véghelyi Margit meghívott előadó osztotta meg emlékeit Szabó Rita könyvtáros közreműködésével a könyvtár előadótermében.

Buváriné Véghelyi Margit elmondta, hogy álmaiban majd minden este gyermekkora jelenik meg. Szolnokon született, de egy közeli tanyán éltek, ahol édesapja tanító volt. Pipacsmezők, nyuszik, fácánok és a csupaszív emberek - idilli táj és idilli világ. Esténként a parázsló tűznél meséket hallgattak. Az iskolában palatáblára írtak, együtt tanultak az osztályok. Húsvétkor és karácsonykor a szülők mindig meglepték a gyerekeket, színielőadásokat szerveztek. Később Jászladányba költöztek, Margit néni ott járt polgáriba, aztán a cinkotai tanítóképzőbe került.

Sok egykori kolléga és diák részt vett az alkalmon

Aztán a világháború idején úgy döntöttek, hogy a Dunántúlra költöznek. A gyerekek kaptak egy vászonhátizsákot, amibe belepakolták a legszükségesebbeket, aztán Magyarpolányba jöttek a rokonokhoz. Aztán tettek egy vargabetűt Ausztriába, de a háború végeztével hazatértek. A tanítóképzőt Pápán folytatta a fiatal lány. A diploma megszerzése után először Marcaltőn tanított, majd az akkori I. számú iskolába, később a mai Erkelbe került, ahonnan 1982-ben ment nyugdíjba.

Mint mondta nagyon szeretett tanítani, szerette a gyerekeket, igaz, orvosnak készült, ám közbeszólt a háború, de a biológia és a kémia megmaradt, valamint földrajz szakos is volt. Három gyermeke van, unokáit is mindig örömmel látja, szerető családja van, mesélte. A könyvtárban tartott előadásában jó humorral mesélte a fotókkal illusztrált történeteket, s boldog volt, hogy sok kedves ismerőssel találkozhatott.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-12 11:12:29

Elmarad az ellenzéki hatpárti közös megemlékezés


ajánlott cikk főképe

2020-03-13 14:39:49

1848/49-re emlékezve - ünnepség a Munkácsyban


ajánlott cikk főképe

2020-07-02 22:59:09

Dalos Fő tér


ajánlott cikk főképe

2020-05-12 23:33:42

Bővült a piac nyitvatartása, újra jöhetnek a ruhaárusok