70 éves a JMSZK Kamarazenekara


2019-05-18 07:39:39  | cikk: Babos Petra  | 


70 éves a JMSZK Kamarazenekara főképe
Ünnepi hangversennyel ünnepelte fennállásának hetvenedik évfordulóját a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Kamarazenekara a színházteremben péntek este. Pápa város művészeti együttesei közül több évtizedes múltjával kiemelkedik a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ fenntartásában működő JMSZK Kamarazenekar. Khell Zoltán irányításával 1949-ben megalakult a Pápa Városi Szimfonikus Zenekar, melynek 1974-ben átszervezett jogutódjaként működik napjainkig az együttes, gazdagítva városunk zenei életét. Az átalakulástól 2009-ig Bódi László, a Bartók Béla Zeneiskola vonós tanszakának vezető tanára látta el a karnagyi teendőket. A zenekar vezetését 10 éve Nagy Tibor, a Pápai Bartók Béla Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hegedűtanára vette át, aki aktívan, hegedűsként is részt vesz az együttes munkájában. Az együttes magvát a zeneiskola zenetanárai adják, de bekapcsolódnak a munkába az általuk felnevelt, magasabb osztályos hangszeres növendékek is. Az elmúlt 70 évben több mint 200 hangversenyt adott a zenekar. Műsoraikban húsz pápai bemutató, három pápai ősbemutató hangozott el. Hagyományt teremtettek városunkban farsangi, tavaszi és karácsonyi hangversenyeikkel. A zenekar hagyományos barokk és klasszikus repertoárja az évtizedek alatt kibővült kortárs-és XXI. századi magyar zeneszerzők műveivel. A koncertek műsorának összeállításakor a zenekar profiljának megfelelő zeneművek kiválasztásával a kamaramuzsikálás hagyományait folytatják. Sikerrel szerepelnek Pápa partnervárosaiban is, valamint országos fesztiválokon is szép eredményeket értek el.
Áldozó Tamás polgármester köszönetet mondott a zenekar több évtizedes értékteremtő munkájáért, mellyel a város jó hírnevét öregbítette. Gratulált a 70. születésnapjukhoz, s azt kívánta, még sok-sok koncerttel örvendeztessék meg a zenebarát közönséget. A városvezető emléklappal és pezsgővel köszöntötte a zenekart.
Az est nyitányaként Vivaldi G-dúr Concerto-ját hallhatták a szép számban megjelentek, majd Rossa László: Három népdalfeldolgozását, és Haydn, Fasang Árpád, valamint Beethoven művei következtek a műsorban.
Nagy Tibor karnagy elmondta, nem volt egyszerű a műsor összeállítása, mivel nincsenek túl sokan a zenekarban.
-Igyekeztünk meghívni volt zenekari tagjainkat is. Felkértük a Bartók Béla Zeneiskola most alakult vonószenekarát is. Úgy gondoltam, ők akár lehetnének majd a későbbiekben a kamarazenekar utánpótlásai is, hiszen ha megkedvelik a koncertezést, a közös, együtt zenélést, akkor örömmel csatlakoznak majd hozzánk, s ezért biztosítottunk most nekik is bemutatkozási lehetőséget - mondta Nagy Tibor, aki hozzátette, nagyon gyorsan eltelt a tíz év, sok öröm volt benne, a sok koncert előtti izgalommal. Mindig arra törekedtek, hogy változatosak legyenek a műsorok, s ne ismételjék önmagukat.
Bódi László nyugalmazott karnagy leírhatatlan és elmondhatatlan érzésnek nevezte azt, amikor a kamarazenekar koncertjét hallgathatja.
-Megtisztelő érzés, hogy Nagy Tibor felkért, hogy a koncertzáró számát, az Örömódát vezényeljen én. 35 évig voltam a zenekar vezetője, ezen idő alatt sok-sok élménnyel gazdagodtam - mondta a nyugalmazott karnagy.
A koncerten közreműködött Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara, az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola gyermekkórusa és a Pápai Bartók Béla AMI vonószenekara.
Az ünnepi hangversenyt Beethoven Örömódája zárta, melyen a kamarazenekarral együtt léptek színpadra a meghívott kórusok. A népes csoportot Bódi László vezényelte.
A koncert után pezsgős koccintásra várták a vendégeket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-20 13:29:14

70 százalékos készültségen a futópálya


ajánlott cikk főképe

2020-06-24 19:34:24

Pénteken nyit a termál és az uszoda


ajánlott cikk főképe

2020-03-06 11:39:32

A nőket köszöntötte az MSZP Pápa és Környéke Szervezete


ajánlott cikk főképe

2020-06-19 11:44:36

Új rend a piacon és a parkolásban