Élet Kárpátalján


2019-03-15 13:45:15  | cikk: Babos Petra  | 


Élet Kárpátalján főképe
A nemzeti ünnep előestéjén a viski Ötvös Sándor nyugalmazott tanár tartott előadást Élet Kárpátalján címmel a Huszár Közösségi Házban.
Ötvös Sándor előadásban Kárpátalja fontosabb történelmi eseményeit és nevezetességeit elevenítette fel.
A viski nyugalmazott tanár elmondta, Kárpátalja ilyen módon nem létezett, csak az első világháború után beszélhetünk Kárpátaljáról, amely Magyarország szerves része volt. A szovjet rendszer idején Kárpátalját nem ismerték, azt mondták rá, hogy Kárpáton túli terület. Kárpátalja 1000 éven át a Magyar Királysághoz tartozott.
-Vannak dolgok, amikről húsz évvel ezelőtt még nem volt szabad beszélni, ilyen volt például a három napos munka, a málenki robot, 1944-ben volt egy olyan parancs, aminek következtében három napon belül munkára kellett jelentkezni. Az emberek ezt elhitték, jelentkeztek. 80-100 kilométert tettek meg, aki ezt túlélte, azt kellett mondania, hogy ez jó volt, nem volt ott semmi probléma. 1996-ban emlékparkot létesítettek az elhunytakért, ott egy táblára felkerültek a nevek- mondta az előadó, majd hozzátette, régebben a március 15-ről sem lehetett beszélni, igaz nem tiltották meg, de akkor sem lehetett, így nevelődött bele az akkori generációkba.
-Az élet Kárpátalján olyasmi, mint Ukrajnában, de azért azt mondható, egy kicsit jobb. Sokan vállalnak külföldön munkát, a gyerekeket otthon hagyják a nagymamára. Magyarországgal nagyon jó a kapcsolatunk, szerencsére az utóbbi időben a magyar kormány is odafigyel Kárpátaljára, rengeteg segélyt kapunk. Beindítottak egy mezőgazdasági támogatási programot, pályázatok alapján juthatnak támogatáshoz. Fellendülőben van a mezőgazdaság, a turisztika, főleg magyar vendégeink vannak - emelte ki Ötvös Sándor.
-Az iskolákban a diákok tanulnak magyart, érettségiznek is belőle. Aki jól érettségizik, annak nagy része eljön Magyarországra, s reméljük, mindenki vissza is jön majd Kárpátaljára, hogy kamatoztassa a tudását szülőföldjén.
Ötvös Sándor és felesége részt vett az ünnepségen ma délelőtt, s koszorút helyeztek el a Március 15. téren található emlékműnél.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-09-23 21:56:10

Ars Sacra-koncert a Nagytemplomban


ajánlott cikk főképe

2019-09-03 21:48:47

Új rendezvénysátrat vásárolt a JMSZK


ajánlott cikk főképe

2019-09-11 23:07:45

Elkészült a Refi konyhája és ebédlője


ajánlott cikk főképe

2019-09-20 22:58:12

Új régész a múzeumban


PÁPA időjárás