Picasso Pápán - megnyílt a 20. század hercegének kiállítása


2018-03-10 22:45:36  | cikk: HuHa  | 


Picasso Pápán - megnyílt a 20. század hercegének kiállítása főképe
Flamenco tánccal, Pablo Picasso kedvelt süteményével és spanyol borral várta az érdeklődőket az Esterházy-kastély szombaton délután a Que Viva Picasso című kiállítás megnyitójára, mely Thomas Emmerling nürnbergi műgyűjtő anyagát és számos érdekességet tár a látogatók elé a 20. század egyik legnevesebb alkotójától. A kiállítás megnyitójára, melyre csak talpig feketében - a művész egyik kedvenc színében - lehetett belépni, megtelt az időszaki tárlatok helyszínéül szolgáló három impozáns terem a főúri épületben. A vendégeket flamenco tánc köszöntötte, majd Boros Katalin, a kastélyt üzemeltető Pápai Platán Kft. ügyvezetője üdvözölte a szép számú megjelentet, köszönetet mondva Thomas Emmerlingnek, aki Dalí gyűjteménye után Picasso anyagát is elhozta Pápára és munkatársainak, akik úgy rendezték be a tárlatot, hogy az ismét igazi élményt nyújtson a látogatóknak.
Flamenco tánc fogadta a kiállítámegnyitón résztvevőket

Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében arról szólt, az Esterházy-kastély megnyitása óta csupa olyan tárlatnak ad otthont, melyek különlegességükkel, értékükkel vonzzák az érdeklődőket.
-A ma nyíló kiállítás azért jöhetett létre, mert a tavalyi évben bizonyítottunk. Bizonyítottunk mi pápaiak, hogy egy ilyen értékes, sok üzenetet hordozó kiállításnak jó gazdái tudunk lenni, képesek vagyunk arra, hogy ennek a kiállításnak a hírét messzire vigyük, képesek vagyunk arra, hogy sok vendéget idehozzunk Pápára és a pápaiakon túl nekik is örömet szerezzünk. Ezt a sorozatot folytatjuk ebben az évben - fogalmazott a városvezető. Hozzátette, azt kívánja, legalább annyi látogatója legyen a kastélynak és a kiállításnak, mint tavaly, legalább annyi szép bejegyzés kerüljön a vendégkönyvbe, mint tavaly, legalább annyi új idelátogatót üdvözölhessen a város, akik lehet, hogy emiatt jönnek el először Pápára, először sétálnak majd a városban, emiatt néznek meg majd más gyűjteményekben lévő kiállításokat.
Álldozó Tamás polgármester a tavalyihoz hasonló sikert kívánt a kastélynak

A tárlatot Thomas Emmerling nyitotta meg, aki az alkotó életének néhány különlegességével keltett érdeklődést a művész és munkássága iránt. Megemlítette, Pablo Picassót születésekor halottnak nyilvánították, a szülésznő őt már elengedte és inkább az édesanyját vigasztalta és látta el, ugyanis a kis Pablo nem sírt fel. Aztán igen érdekes dolog történt, egy nagybácsi föléhajolt és szivarfüstöt fújt rá, a kisfiú pedig éktelen ordításba kezdett.
-Picassót ettől kezdve az életöröm és a munkaerő jellemzi. Ha megnézik a bemutatott filmeket, láthatják, hogy Picasso még közel 80 évesen is igencsak izmos volt, a felvételek bemutatják erős felsőtestét. Amikor megkérdezték tőle, hogy mitől ilyen erős, elmondta, egész életében a litográfiái elkészítéséhez ő cipelte a köveket - ilyen és ehhez hasonló érdekességeket villantott fel a művész életéből a műgyűjtő.
A tárlat anyaga Thomas Emmerling műgyűjtő tulajdona

-Litográfiák és grafikák, ez az, amit ezen a kiállításon megmutatunk önöknek, 124 alkotást tekinthetnek meg - ajánlotta a kiállítás anyagát az érdeklődők figyelmébe. Thomas Emmerling azt is megosztotta a jelenlévőkkel, Picasso három dolgot szeretett igazán életében, a kalligráfiát, a bikaviadalokat és a nőket. Nemcsak művészetében, de emberként is a 20. század meghatározó alakja volt. Munkamániás, 50 ezer műalkotás fűződik a nevéhez, és ha ezt a számot visszaosztjuk az életkorára, akkor azt kapjuk, hogy átlagban napi három alkotást állított elő. Picasso a bevált struktúrákkal történő szakítás egyik kiemelkedő alakja is volt, ez kiválóan tükröződik a nőkhöz való viszonyában, de ugyanez látható a minimalizálásra törekvő alkotásaiban is.
124 alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők és sok érdekességet tudhatnak meg a művész életéről

-Picassót tartják a 20. századi festészet nagy hercegének és öröm számomra, hogy ebben a kastélyban mutathatom be a herceget - fogalmazott, köszönetet mondva mindenkinek, aki a kiállítás létrejöttében közreműködött, és aki eljött a tárlatmegnyitóra.
A rendezők kérésének megfelelően feketében érkeztek a látogatók a megnyitóra

A kiállítás a grafikák, könyvillusztrációk mellett sok más érdekességet is felvonultat: megismerhetik Picasso életútját, annak különleges eseményeit, az alkotó életében fontos szerepet betöltő hölgyeket és - többnyire tragikus - életútjukat, láthatnak néhány eredeti, Picasso által illusztrált könyvet és számos találó idézetet, mely a művész gondolatvilágát jellemezte. Íme ezek közül egy:
Tanuld meg a szabályokat, mint egy profi, hogy aztán úgy szeghesd meg őket, mint egy művész.

A tárlat vasárnaptól október végéig látogatható, az érdeklődőket a különleges kiállításon meglepetés is várja.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-06-01 07:29:03

Jókai Mór emlékezete


ajánlott cikk főképe

2018-08-25 19:25:05

A máltai ifjúsági csoport nyárbúcsúztatója


ajánlott cikk főképe

2018-09-02 20:05:02

A rossz idő sem befolyásolta a Játszótéri Nap sikerét


ajánlott cikk főképe

2018-05-26 07:07:26

"A jó bor felvidítja az ember szívét..."