Acsádysok a város református templomait látogatták a reformáció 500. évfordulója alkalmából


2017-10-26 12:20:56  | cikk:  | 


A reformáció 500. évfordulója alkalmából a 12.X osztálynak jutott az a lehetőség, hogy idegenvezetés keretében megismerkedjenek az ó-és új református templom történetével. Halászné Kapcsándi Szilvia a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményének munkatársa gazdag információkat juttatott el a diáksághoz.
Sok pápai a mai napig nem tudja, hogy a Fő utcán található templom a türelmi rendeletnek megfelelően torony, harang és utcára nyíló kapu nélkül 1784-re készült el.
Ugyancsak érdekesnek bizonyult, hogy az 1931-ben lebontott Jókai Színház helyére épült fel az újtemplom, melynek 2 harangját 1944-ben háborús célra elkobozták és beolvasztották. Csak 1988-ban pótolta a nagyobbikat a gyülekezet. Körbevezette az osztályt a később megnyíló Kálvin kávézóban, az ótemplom pincealagsorában és felmehettek az újtemplom orgonájához is.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-06-27 15:32:30

Nyári tábor